Jeśli w Twojej kuchni właśnie pojawił się ekspres, a przynajmniej młynek, to czas najwyższy zainwestować w dobrą kawę ziarnistą. To jakość ziaren ma największy wpływ na smak kawy, dlatego podejdź do tematu uważnie i kieruj się kilkoma podstawowymi kryteriami – niekoniecznie najniższą ceną. Po garść wskazówek zajrzyj do naszego poradnika.
Rodzaj kawy
Kawę ziarnistą dzielimy na dwa podstawowe rodzaje, czyli:
Oczywiście dostępne są również mieszanki Arabici i Robusty. Zacznij więc od określenia, jaki rodzaj kawy jest Twoim ulubionym i pod tym kątem wybierz konkretne ziarna.
Stopień palenia
Kolejnym kryterium jest stopień palenia kawy, który powinien być wskazany na opakowaniu lub w opisie ziaren.
Mamy kawy:
Data palenia
Zawsze zwracaj na to uwagę, ponieważ ziarna kawy przede wszystkim powinny być świeże. Stara, zleżała kawa nigdy nie będzie dobrze smakować, dlatego nie warto łasić się na promocje i kupować ziaren, które tygodniami zalegają na sklepowej półce.
Blend lub jednorodna
Ostatnim kryterium jest to, czy mamy do czynienia z mieszanką czy z kawą jednorodną. Blendy to kawy, których ziarna pochodzą z różnych regionów, dlatego często zaskakują intrygującym smakiem.
Jeśli jednak masz swój ulubiony gatunek kawy, to zawsze wybieraj ziarna jednorodne, czyli pochodzące z tego samego regionu czy wręcz z tej samej plantacji.
Zapoznaj się z ofertą świadczoną przez członków naszej grupy biznesowej, ponad 20 różnych firm i branż.