Rolnictwo ekologiczne nie jest alternatywą dla rolnictwa profesjonalnego, natomiast może stanowić dla niego uzupełnienie, odpowiadając na oczekiwania osób odżywiających się świadomie i gotowych zapłacić więcej za produkty, które nie były wspierane nawozami sztucznymi. Ponieważ jednak podstawą uprawy rolnej jest azot, niezbędny składnik odżywczy roślin, to także ekologiczni producenci muszą po niego sięgać. Naturalne źródła azotu krótko omawiamy w naszym poradniku.
Kompost
Kompostowanie odpadów organicznych, takich jak resztki roślinne, skoszona trawa, obornik i resztki kuchenne, pozwala na uzyskanie naturalnego nawozu dostarczającego roślinom azot. Kompost zawiera również inne ważne składniki odżywcze, co przyczynia się do poprawy struktury gleby.
Obornik
Obornik zwierzęcy, taki jak krowi, koński, owczy czy kurzy, jest bogaty w azot i inne składniki odżywcze. Jest on jednym z najstarszych i najbardziej skutecznych naturalnych nawozów stosowanych w rolnictwie, także profesjonalnym.
Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe, takie jak fasola, groch, soczewica, lucerna i soja, mogą stanowić zielony nawóz będący bogatym źródłem azotu – to zasługa bakterii wiążących ten makroelement i przekształcających go w formę dostępną dla roślin.
Nawozy zielone
Na nawóz zielony najczęściej uprawia się takie rośliny jak koniczyna, lucerna, facelia i żyto. Stanowią one cenne źródło azotu, wiążąc go z atmosfery i oddając do gleby.
Słoma i resztki pożniwne
Pozostawienie słomy i resztek pożniwnych na polu oraz ich przyoranie do gleby może zwiększyć zawartość materii organicznej i azotu. Resztki roślinne stopniowo się rozkładają, uwalniając azot do gleby, co jest jednym z najstarszych zabiegów agrotechnicznych mających na celu poprawę struktury i składu chemicznego stanowiska uprawnego.
Mączka kostna
Mączka kostna jest produktem ubocznym przemysłu mięsnego. To naturalny nawóz zasobny przede wszystkim w fosfor, natomiast zawierający także pewne ilości azotu.
Zapoznaj się z ofertą świadczoną przez członków naszej grupy biznesowej, ponad 20 różnych firm i branż.