W Polsce od lat spada pogłowie zwierząt hodowlanych, przede wszystkim bydła. Nie jesteśmy tutaj żadnym wyjątkiem – jest to ogólnoeuropejski trend, wynikający z postępującej zmiany nawyków żywieniowych (przełożenie akcentów na produkty roślinne). Hodowla bydła nadal może być jednak opłacalna, na co duży wpływ ma zastosowanie odpowiedniego systemu żywienia. Trzy podstawowe metody omawiamy w naszym artykule.
Żywienie tradycyjne
Jak sama nazwa wskazuje jest to najstarszy i wciąż bardzo popularny system żywienia, w którym oddziela się podawanie pasz objętościowych i pasz treściwych. Podstawową zaletą jest tutaj możliwość porcjowania paszy w odpowiednich dla bydła ilościach.
System żywienia tradycyjnego ma jednak poważną wadę. Chodzi o wysokie prawdopodobieństwo wyjadania przez bydło lepszej paszy, przez co krowy przyjmują zbyt duże ilości węglowodanów, a to zwiększa ryzyko chorób metabolicznych.
Żywienie TMR
System TMR (akronim od Total Mixed Ratio) polega na żywieniu bydła pełnoporcjową, wymieszaną i rozdrobnioną paszą, na którą składają się pasze objętościowe i treściwe. Dodatkowo stosuje się suplementy mineralno-witaminowe. Jest to bardzo popularne rozwiązanie, ponieważ system ten pozwala zaspokoić potrzeby żywieniowe bydła i kontrolować dietę krów – jest to szczególnie ważne w przypadku krów mlecznych.
Żywienie PMR
Trzecim najpopularniejszym systemem żywienia bydła jest PMR (akronim od Partially Mixed Ratio), który polega na podawaniu tej samej kompletnej dawki paszy wszystkim krokom, które dają podobną ilość mleka.
W ramach tego samego dodatkową paszę treściwą podaje się krowom produkującym więcej mleka.
Zapoznaj się z ofertą świadczoną przez członków naszej grupy biznesowej, ponad 20 różnych firm i branż.