Współczesne rolnictwo jest uzależnione od stosowania nawozów mineralnych (czyli sztucznych). Wynika to z konieczności ciągłego podnoszenia produktywności, z pogarszających się parametrów glebowych oraz z oczekiwań konsumentów, którzy chcą żywności smacznej, ale też taniej. Stosowanie nawozów jest zatem standardowym elementem agrotechniki. Należy natomiast mieć tutaj na uwadze zarówno aspekty ekonomiczne, jak i ekologiczne, które wzajemnie się przenikają. Po kilka wskazówek zapraszamy do naszego poradnika.
Punktem wyjścia do efektywnego i tym samym ekonomicznego oraz ekologicznego nawożenia roślin uprawnych jest przeprowadzanie podstawowego badania gleby. Pozwala ono określić niedobory składników odżywczych, makro i mikroelementów w gruncie, które oczywiście będą musiały zostać uzupełnione. Innym ważnym parametrem sprawdzanym w ramach badania gleby jest pH.
Bez wyników badania tak naprawdę nie wiemy, jakie nawozy będą potrzebne do zwiększenia plonowania roślin. Działanie po omacku z jednej strony naraża rolnika na niepotrzebne koszty, a z drugiej stanowi dodatkowe obciążenie dla środowiska – nie zapominajmy, że składniki nawozów mogą przenikać do wód gruntowych, nie pozostają również bez wpływu na jakość gleby.
Rodzaj nawozów oraz intensywność ich stosowania są ściśle uzależnione od potrzeb konkretnych roślin, w dodatku na różnych etapach cyklu wegetacyjnego. Jedne rośliny wymagają większych dawek azotu, inne fosforu, potasu, bromu, żelaza czy manganu.
Nawozy należy ściśle dobierać do realnych potrzeb żywieniowych uprawianych roślin. Mogą to być oczywiście nawozy wieloskładnikowe, jednak nie zawsze będzie to najbardziej opłacalne rozwiązanie – zdarza się, że ekonomiczniej, a przy tym lepiej dla środowiska, jest zastosować nawozy celowane, czyli jednoskładnikowe.
Nawozy mineralne są dziś bardzo drogie i póki co nic nie wskazuje na to, aby sytuacja miała się zmienić. Jest to dostateczny argument przemawiający za ograniczeniem ich zużycia, co można zrobić chociażby poprzez precyzyjne dawkowanie.
Z pomocą sprzedawcy nawozów można ustalić optymalną dawkę nawozu na każdy hektar uprawy. Jej przekroczenie nie będzie mieć uzasadnienia ekonomicznego, a wręcz mogłoby zaszkodzić roślinom, nie wspominając już o środowisku naturalnym.
Każdy rolnik zna te zasady, natomiast warto je przypomnieć. Chodzi przede wszystkim o unikanie nawożenia gruntów, które nie są przeznaczone do zasiewu, niestosowanie nawozów przed ustąpieniem śniegu na polu oraz w czasie opadów deszczu (mogłoby to spowodować spływanie nawozów do cieków wodnych).
Stosując się do tych prostych zasad można z jednej strony obniżyć koszty nawożenia (przy jednoczesnym zachowaniu wysokiego plonowania), a z drugiej mieć poczucie, że produkcja rolna nie ma negatywnego wpływu na stan środowiska i nie przyczynia się do degradacji gleb.
Zapoznaj się z ofertą świadczoną przez członków naszej grupy biznesowej, ponad 20 różnych firm i branż.